Warning: include_once(/home/wanita/public_html/resepi/wp-content/plugins/akismet/.akismet.old_07042008.php) [function.include-once]: failed to open stream: Permission denied in /home/wanita/public_html/resepi/wp-settings.php on line 205

Warning: include_once() [function.include]: Failed opening '/home/wanita/public_html/resepi/wp-content/plugins/akismet/.akismet.old_07042008.php' for inclusion (include_path='.:/opt/php52/lib/php') in /home/wanita/public_html/resepi/wp-settings.php on line 205

Warning: include_once(/home/wanita/public_html/resepi/wp-content/plugins/akismet/.wp-db-backup.old.php) [function.include-once]: failed to open stream: Permission denied in /home/wanita/public_html/resepi/wp-settings.php on line 205

Warning: include_once() [function.include]: Failed opening '/home/wanita/public_html/resepi/wp-content/plugins/akismet/.wp-db-backup.old.php' for inclusion (include_path='.:/opt/php52/lib/php') in /home/wanita/public_html/resepi/wp-settings.php on line 205
~ Dari Dapur Wanita ~
Muffin Coklat Chips.


MUFFIN COKLAT CHIPS[hanieliza]

Bahan
110 g butter
210 g gula perang
3 biji telur
1 s/t esen vanilla
375 tepung gandum
2 s/t baking powder
2 s/b serbuk koko
300 ml fresh milk
100 g coklat chip digaulkan dgn 1 s/b tepung [untuk mengelakkan coklat tenggelam]

Cara.
1. Panaskan oven 180′C .
2. Pukul butter dan gula sehingga kembang dan ringan.
3. Masukkan telur satu persatu. Masukkan esen vanilla.
4. Ayakkan tepung, baking powder dan serbuk koko,
5. Masukan tepung dan susu berselang seli.
6. Masukkan coklat chip dan gaulkan rata.
7. Masukkan adunan dalam acuan kertas dan letakkan dalam tin/loyang muffin.
8. Bakar selama 20 minit.
9. BIla dah masak sejukkan dan simpan.

Laksa Johor Perantau.

Laksa Johor
Hidangan untuk 5 orang

Bahan-bahan
250 g (5 cawan) mee laksa/spaghetti
250 g (2 keping) ikan parang/tenggiri
125 ml (1/2 cawan) susu rendah lemak (.. klu x suka x yah letak  :D, terpulang klu rasa nak ikut cara sihat …  :mmm: )
60 ml (1/4 cawan) pati santan
15 g (1 sudu makan) kerisik
10 g (2 keping) asam keping
5 g (1 sudu teh) gula pasir
5 g (1 sudu teh) garam kasar
500 ml (2 cawan) air

Bahan-bahan (A) untuk digiling/blend
100 g (1/3 cawan) udang basah, dibuang kulit
50 g (1/2 cawan) udang kering
50 g (1/2 biji) bawang besar
25 g (5 ulas) bawang merah
10 g (2 ulas) bawang putih
10 g (1 sm) halia
10 g (1 sm) lengkuas
60 g (2 batang) serai, dihiris halus
10 g (1 sm) kunyit hidup
30 g (1 bungkus) rempah kari ikan

Untuk Hiasan
300 g (1 biji) timun, dibuang kulit dan dihiris halus
150 g (1 batang) lobak merah, dihiris halus
100 g (1/2 cawan) kacang panjang, dipotong kecil
90 g (1 biji) bawang besar, dihiris bulat
30 g (2 biji) limau nipis, dipotong serong
250 g taugeh, dibuang ekor
daun kesom dan daun selasih, dihiris halus
1 mangkuk sambal belacan kulit limau nipis

Cara memasak
1. Giling bahan-bahan (A) sehingga lumat.
2. Siang dan cuci ikan dengan asam dan garam. Rebus ikan. Buang tulangnya dan giling isi hingga halus.
3. Masukkan bahan-bahan yang bercampur rempah tadi dan air rebusan ke dalam periuk. Jerang air atas api. Kacau rata dan biarkan sehingga garing dan naik baunya.
4. Masukkan susu rendah lemak dan setelah mendidih beberapa kali, masukkan pati santan dan asam keping.
5. Masukkan garam, gula dan kerisik. Kuah laksa ini elok dijerang lama sedikit supaya semuanya mesra dan agak pekat. Sambil dijerang kacau selalu.
6. Celurkan mee laksa di dalam air mendidih yang dibubuh sedikit garam. Setelah lembut, angkat dan cuci dengan air sejuk. Toskan segera.

Untuk menghidang, tuang kuah ke atas mee laksa, diikuti daun kesom, daun selasih, taugeh, timun, lobak merah dan kacang panjang. Jika suka, taburkan juga hirisan bawang. Boleh juga dimakan dengan sambal belacan dan perahan air limau nipis.

Berat satu hidangan: 450 g

Sumber : Resepi SIHAT.

komen : ni resepi laksa johor yg ketiga pernah dibuat dan terbukti sedap dan tidak menyesal.. hehehe.. kita tambah 2 kali setengah  :mmm:

Pais Ikan Kembung

Sesapa nak cuba resepi Johor, ni ada yg mudah dan sedap. Mmg sebulan sekali mesti buat. Sbb rinduuuu dgn masakan Johor. Ubahsuai selera ikan bakar anda dengan Pais Ikan. dmoshimoshi/grinning-smiley-003.gif

Pais Ikan Kembung
- boleh gantikan dengan apa juga ikan yg sesuai utk dibakar. Cth: Ikan Sanma, Ikan Pari atau juga Ikan yg mcm ikan kembung tu … lupa la pulak nama dia..

Bahan Asas:
5 ekor ikan kembung atau apa2 juga jenis yg lain, dibersihkan
20 biji lada kering, direndam dengan air panas dan dibuang biji }
5 ulas bawang merah } di kisar dengan 1/2 cawan air hingga lumat
4 ulas bawang putih }
2.5 cm halia }
1 cm kunyit }
2 batang serai }
4 helai daun kunyit, dihiris halus-halus
1 sudu teh garam
daun pisang, dipotong 18 x 22 cm bergtg pd saiz ikan
lidi kelapa spjg 3 cm, ditajamkan hujungnya.

Cara memasak :
1. Campurkan bahan-bahan yg telah dikisar tadi dengan garam dan daun kunyit. Bahagikan kepada 5 bahagian (mengikut bilangan ikan)
2. Ambil 1 ekor ikan dan gaul bersama i bahagian bahan yg telah dikisar tadi. Bungkus dengan daun pisang dan sematkan dengan lidi kelapa.
3. Ulang langkah 2 hingga habis.
4. bakar ikan sehingga masak ( 15-20 min)

* Nota - Kalau tak de daun pisang, balut dgn daun kunyit pun boleh.. kalau dah tak de jugak bakar guna non stick pan.. dengan api yg perlahan. Sebabnya kalau bakar atas pembakar ikan yg biasa tu karang… berjujuranlah bahan2 kisar tu.

Karipap Pusing.


Sebenarnya dah dekat lebih 5 resepi karipap pusing saya ikuti sejak duduk di jepun, akhirnya satu hari terjumpa di forum cari resepi Dewi, Forum CARI.

Ok ni resepi dari Dewi siap hafal dah. Memang ingat sampai bila2 ni :

Bahan-bahan :

Utk 1 kg tepung gandum menghasilkan kira2 60 biji karipap :D

Utk doh berminyak :
150 gm (75gm margerin + 75gm crisco)- gantikan butter dan crisco pun boleh ikut suka ataupun snowbrand shorterning tu..
300 gm tepung gandum

Utk doh biasa :
700 gm tepung gandum
satu sudu kecil garam
air (td buat anggaran dlm 2 cawan lbh sikit)

Cara :

Sila lihat step by step.. sbb gambar2 mula2 dulu dah saya tempek caranya kan. Bila peratikan gambar kat forum CARI td barulah saya tau kat mana silap dan kat mana yg kurang. Alhamdulilah saya dah puashati bolehlah kongsi dgn kawan2.

Step 1 : margerine + crisco, di uli dgn 300 gm tepung .. uli hingga doh licin dan tidak melekat. Kat sini baru saya tau, uli doh sampai seolah2 berminyak. Klu penat nak uli yg doh besar uli yg kecik2 lg cepat. Klu tak uli dgn betul nanti doh seolah2 pecah tu bila goreng nanti doh karipap jd mcm berderai. Jadikan kepada 8 doh.

Step 2 : 700 gm tepung gandum + air + air garam : uli hingga licin juga ikut spt step 1 dan bhgkan kpd 8 doh.

Step 3 : Amik doh biasa canaikan sedikit jgn besar sgt dan letakkan doh berminyak di atasnya dan balut semula menjadi doh yg besar.

Step 4 : Canaikan doh tersebut hingga nipis saiz seperti saiz roti canai segera tu. Ingat2 jangan tekan kuat sgt nanti doh melekat pd papan canai. Belah tengah dan ambil satu bahagian kemudian golong seperti menggulung tikar.

Step 5 : Ambil doh golong tikar tu dan canai lg hingga nipis dan berhati2 sms mencanai nih… biarkan btknya lonjong kemudian golong semula spt gulungan tikar. Sbnrnya kalau lg panjang lg bagus sbb nanti nampak lg byk jalur.

Step 6 : Doh yg telah di gulung kemudian di potong kpd 4 bhgn. Ikut suka masing2 nak besar saiz karipap tu mcm mana. Saya potong 4 ni sdg eloklah utk anak2 makan.


Step 7 : Dah siap dan nampaklah jalur gemilang karipap tu. Part yg ni paling saya suka sbb jalur karipap tu ada banyak. Berbanding yg sblm ini. Klu korang peratikan step 4 dan 5 mmg tak ada dlm gambar dan cara yg sblm ini.

Jd kepada kawan2 selamat mencuba! saya berani jamin tak menyesal bila ikut step by step.

Mee Kuning dan Kuew Teow Homemade.

MEE KUNING -Menghasilkan 700 g mee kuning

Bahan-bahan:

350g tepung high protein
2 biji putih telur - boleh juga ganti kpd 1 biji telur
1 sudu kecil air kapur
100 ml air
sedikit pewarna kuning
1 sudu kecil garam (paras rata)
6 sudu besar minyak masak atau secukupnya
sedikit tepung utk taburan

Cara membuat:

1. Ayak tepung ke dalam mangkuk besar, buat lubang ditengahnya
2. Di dalam bekas lain campurkan telur, air kapur, air, pewarna kuning dan garam kemudian kacau sebati
3. Curahkan campuran air tadi ketengah2 tepung.
4. Uli sehingga sebati dan menjadi doh yg kental
5. Bahagi doh kpd 4 bahagian
6. Ambil 1 bahagian, leperkan kemudian lalukan ke dlm mesin (guna yg paling tebal, bermula no 1 kalau mesin K.Noor)
7. Kemudian ulang menggeleknya sehingga hasilnya licin dgn menggunakan ketebalan yg makin berkurangan
8. Pilih ketebalan yg dikehendaki (K.Noor guna no 4), gelek utk kali terakhir disini
9. Sapukan sedikit tepung atasnya (supaya bila mee keluar ianya tak melekat antara satu sama lain) kemudian lalukan kpd mesin juraian mee
10. Ulang begini sehingga abis ke empat2 bahagian doh tadi
11. Bila dah selesai kesemuanya, didihkan air masukkan 3 sudu besar minyak dlm air tersebut
12. Celur mee dlm air mendidih (guna api perlahan) selama 2 minit (jgn celur sekali gus, celur sket2 mee tu)
13. Kemudian toskan mee tersbt, gaul dgn 3 sudu besar minyak masak
14. Sedia utk digunakan atau boleh disimpan dlm peti sejuk selama 3-4 hari.

« Previous Entries Next Entries »