Warning: include_once(/home/wanita/public_html/resepi/wp-content/plugins/akismet/.akismet.old_07042008.php) [function.include-once]: failed to open stream: Permission denied in /home/wanita/public_html/resepi/wp-settings.php on line 205

Warning: include_once() [function.include]: Failed opening '/home/wanita/public_html/resepi/wp-content/plugins/akismet/.akismet.old_07042008.php' for inclusion (include_path='.:/opt/php52/lib/php') in /home/wanita/public_html/resepi/wp-settings.php on line 205

Warning: include_once(/home/wanita/public_html/resepi/wp-content/plugins/akismet/.wp-db-backup.old.php) [function.include-once]: failed to open stream: Permission denied in /home/wanita/public_html/resepi/wp-settings.php on line 205

Warning: include_once() [function.include]: Failed opening '/home/wanita/public_html/resepi/wp-content/plugins/akismet/.wp-db-backup.old.php' for inclusion (include_path='.:/opt/php52/lib/php') in /home/wanita/public_html/resepi/wp-settings.php on line 205
~ Dari Dapur Wanita ~
MURTABAK PERANTAU

murtabak-perantau.jpg

Hari ini buat Murtabak Perantau, tapi guna inti sardin sebab stok sardin ada banyak hehe ;). Gambar di atas adalah gambar lama iaitu di ambil ketika saya tinggal di Jepun, kira-kira 6 tahun yang lalu. Ianya dihias rapi dalam bekas bento/bekal ala2 jepun style untuk suami berbuka puasa di pejabat. Dulu puasa di Jepun pendek masanya, jam 4.30 petang dah masuk waktu berbuka. Oleh itu kebiasaannya saya akan bekalkan makanan ringkas untuknya ;)

MURTABAK PERANTAU

Bahan-bahan : anggaran 12 keping murtabak

12 keping kulit popia yg bersaiz 250 mm x 250 mm
2 cawan daging atau isi ayam cincang
4 ulas bawang merah } dikisar
1 cm halia                 } dikisar
2 ulas bawang putih } dikisar
1 labu bawang besar } dipotong dadu
500 g kentang } dipotong dadu
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar rempah kurma
garam dan gula secukup rasa
6 biji telur (jika suka telur banyak boleh tambah sebiji dua lagi)
minyak untuk memasak

Cara membuat inti:

Terlebih dahulu rebuskan kentang yg telah dipotong didalam air mendidih sehingga hampir (3 suku ) masak/empuk. Kemudian toskan kentang tersebut.
Rempah kari dan rempah kurma dicampurkan dengan sedikit air panas supaya jadi pes.
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumiskan bahan yg di kisar sehingga wangi dan agak garing
Kemudian masukkan pes rempah tadi. Tumis lagi sehingga pecah minyak.
Kemudian masukkan daging/ayam, goreng sehingga daging/ayam masak.
Masukkan bawang besar serta kentang, kacau sekejap sehingga kentang empuk dan intinya menjadi agak kering.
Angkat dan sejukkan.

Cara membuat murtabak:

Telur dipukul sedikit kemudian dicampurkan dgn inti, kacau hingga sebati.
Buka sekeping kulit popia kemudian letakkan secukupnya campuran inti + telur ditengah2 kulit popia , ratakan inti tersebut.
Kemudian lipatlah kulit popia itu bermula dari pepenjuru dibawa ke tengah sehingga menjadi 4 segi.
Masak dlm pan leper yg mengandungi sedikit minyak dgn api yg sederhana sehingga perang.
Ulang proses diatas sehingga habis.

Nota: Kentang direbus terlebih dahulu supaya intinya cepat siap/masak.

Sumber : normasri.tk

Resepi Otak-otak

Dah lama blog ini bersawang sejak balik dari Jepun 2008 dulu. Kini kami merantau lagi dan kali ini benar-benar jauh iaitu di bumi Texas, USA. Insyaallah akan hidup kembali nampaknya blog masakan ini.

Baiklah sebagai entri pertama dari Houston, Texas.. saya kongsikan hasil ujikaji lab saya hari ini iaitu Otak-otak dan Otak-otak Popia. Alhamdulilah berjaya buat otak-otak  untuk anak-anak tersayang. Dah lama mereka mengidam baru hari ini ibunya rajin membelek resepi dan petua. Selain itu menu lain ada juga pulut panggang dan laksa untuk juadah berbuka puasa. Semalam terhasil Nasi Beriyani Ayam + Kambing juga Kuih Seri Muka. Saya update kemudian resepi beriyani tu ya! Sebulan sekali mesti nak buat sebab anak-anak saya suka beriyani kambing.

Gambar ada tapi belum sempat update. Berikut adalah resepinya yang hasilnya begitu marvelous terbukti kerana anak2 berebut-rebut makan tak ingat! ;)

Bahan-bahan ( 3 4 org )

  • 1 kg isi ikan tenggiri (dibersihkan dan ambil isinya)
  • 3 sb santan pekat
  • 2 biji telur ayam (dipukul sedikit)
  • 80gm tepung ubi
  • +- 4 sb myk masak
  • garam, gula@perasa secukupnyer
  • BAHAN-BAHAN SAMBAL
  • 5 sb cili kisar (kurgkan kalw x suka pedas)
  • 2 labu bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1/2 sb belacan
  • 4 biji buah keras
  • 1′ halia
  • 1′ kunyit hidup
  • 1″ lengkuas
  • 4 batang serai
  • 2 sb rempah kari ikan
  • *blend semua bahan-bahan sambal di atas
  • 1 sb air asam jawa (optional)
  • utk kulitnya : beberapa keping kulit popia

Cara-cara

  1. panaskan minyak, tumis bahan-bahan yg dikisar tadi. gorengkan sampai sedikit garing. biarkan sejuk
  2. goreng hingga sambal sedikit garing dan menjadi pekat. tutup api dan biarkan sejuk.
  3. setelah sejuk, ambil isi ikan, telur, santan dan tepung, gaulkan sedikit demi sedikit dalam sambal tadi sehingga sebati dan mesra. (gaul secara bperingkat, dmulai dgn ikan, then telur, santan, n akhir sekali tepung. jgn masuk semua sekaligus)
  4. kemudian amik kulit popiah, letakkan sedikit otak-otak, bungkus seperti nak buat popia biasa. dan gorengkan.
  5. *******lebihan otak2 yg dgunakan boleh lah d simpan dlm tupperware bbentuk 4 segi n dibekukan

Sumber : http://www.myresipi.com/top/detail/5602 

Nabemono - Menu popular di musim sejuk

Menu ni la rasanya yg paling mudah utk di sediakan dan sedap di makan, terutama di musim sejuk yg akan datang tak lama lagi ni. Belajar mula2 sendiri je tenguk2 kat buku resepi jepun ni.. pastu dha kali kedua buat, barulah tanya dgn Mariam… hehe.

Setakat apa yg saya tau, ada beberapa jenis Nabemono ni.. antaranya :

i) Yosenabe ( bahan asas + seafood + ayam )
ii) Shabu-shabu (bahan asas + daging tipis )
iii) Sukiyaki ( ada dua style : kansai style dan kanto style )
iv) Yose-yaki-udon ( bahan asas + udon + tempura + telur mata kerbau )
v) Torino mizu-taki ( bahan asas + ayam sahaja )
vi) Oden ( hehe.. tak pernah lg cuba..)

Ok, dlm banyak2 ni.. saya dah cuba yosenabe, shabu-shabu dan sukiyaki.. pd musim sejuk tahun lepas. Sekarang dah nak kena mula balik..

So, saya tjk dulu yg Yosenabe yer..

Yosenabe

Bahan-bahan asas:

Bahan utk sup / kuahnya :
9 cawan dashi stok
1 sudu kecil garam
3 sudu kecil soy sos
3 sudu sake (selalu gantikan gula sikit)

Dashi stok :
gunakan daun konbu (kat supa byk di jual… sejenis daun yg kering berwarna hitam), stok boleh di gunakan juga yg instant dlm peket.

Bahan-bahan lain :
clams
kinmedai (sejenis ikan putih)
ayam
harusame (sejenis noodles berwarna putih)
kobis cina
sayur bayam
daikon radish
lobak merah
shiitake mushrooms yg segar
naganegi (bawang jepun… yg panjang dan besar tu..)
shungiku (sejenis daun hijau - edible leafy chrysanthenum)

*tambahan - kdg saya masukkan juga udang sebab anak2 suka.
* ikan tu gunakan ikan yg merah tu pun sedap.. selalunya di musim sejuk, smeua bahan2 di atas mmg mudah di dapati di semua supa.

Cara menyediakan :
1. Mula-mula berishkan semua bahan-bahan. Potong ayam, ikan mengikut suka dan sesuai utk di makan oleh ahli keluarga.
2. Sediakan sayur-sayuran spt : lobak merah, lobak putih, cendawan potong gunakan pemotong khas atau ikutlah citarasa masing2.
3. Sayur bayam dan kobis cina di jadikan satu - mula2 celur sebentar kedua2nya dan gulung dgn menggunakan bammbo mat dan perah airnya. Kemudian di potong bulat2 kecil.

Cara menyediakan sup/kuahnya :
1. Gunakan sejenis periuk khas utk memasak.
2. Didihkan air dan dashi stok.. ( sukatan air ikut suka.. selalunya saya tambah dua kali sebab sedap… dmoshimoshi/00000004.gif ) ataupun jika tidak ada serbuk dashi instant boleh gunakan daun konbu yg asli. Didihkan sebentar, apabila nampak gelembung udara keluar.. ambil daun konbu dan ketepikan.
3. Masukkan soy sos dan biarkan mendidih sebentar.
4. Masukkan garam.. dan kalau suka boleh masukkan sedikit shj gula.
5. Sekarang, bolehlah dimasukkan semua bahan-bahan masakan.
6. Mulakan dgn seafood dan ayam. Kemudian lobak merah dna putih.
7. Apabila air mendidih, buangkan buih atau gelembung udara yg ada.
8. Masukkan pula bahan lain spt sayuran, noodles, daun shungiku dan masak dlm beberapa saat.
9. Bolehlah di hidang terus dan di makan ketika panas.
10. Selamat mencuba!!

Cara makan : biggrin.gif
1. Sediakan mangkuk yg sesuai utk sos dan sup.
2. Sediakan nasi putih.
3. Masukkan yosenabe ke dalam mangkuk dan campurkan sos ke dalamnya.
4. Sambil dimakan dengan nasi panas.

user posted image
user posted image

Chawan Mushi / Japannese Steamed Egg Custard

Jom kongsi resepi Chawan Mushi… yg ni belajar dgn tukang masak Jepun yg mmg ada kelas memasak. Dia pun pandai mengajar masakan malaysia. Selalu ada kelas di area kansai.

user posted image

Chawan Mushi (Steamed Egg Custard)

Bahan-bahan Isinya:

Udang sederhana besar(buang kulit)
Ayam (potong kecil2)
Fish Cake (warna pink tu .. potong kecil atau nipis )
Lili bud (tau tak bentuk dia mcm bunga, warna putih dan berkelopak).. * di ambil kelopak demi kelopak letakkan bersama bhn yg lain
Ginkgo nuts (warna hijau muda)
Shiitake mushrooms (bulat besar - potong kecil)
Mitsuba (daun yg mcm daun sup - utk hiasan)
Limau nipis ( utk hiasan dan aroma tersendiri la.. potong tipis dan kecil2 bulat..)

Bahan kastard:

5 biji telur (brgantung kpd brp banyak kita nak jamu orang..
nisbah air dan telur; sebiji telur : 3 cawan gelas)
3 paket kecil serbuk dashi stok (beli shj yg instant tu.. cap ajinomoto atau apa2 brand)
3 sudu besar soya sos (ingat yg halal je tau)
8 cawan air sejuk
8 cawan air panas
Sedikit garam (lbh kurang satu sudu kecil)
Sedikit gula (lbh kurang satu sudu kecil)

Cara-caranya:

1) Sediakan dahulu cawan yang sesuai utk Chawan Mushi bergantung kepada jumlah bahan2. Jumlah kuantiti bahan di atas mungkin sesuai untuk di makan 8-10 orang.

2) Cuci bersih ke semua bahan2 isi kastard dan masukkan ayam, udang, mushroom, gingko nuts, fish cake dan lili bud ke dalam cawan-cawan tersebut.

( Bahan-bahan isi hendaklah di potong kecil mengikut arahan di atas. )

3) Daun mitsuba dan daun limau hendaklah diletakkan kemudian selepas chawan mushi sedia untuk di masak.

4) Kemudian, sediakan dashi stok.. untuk kita menyediakan kastard.Caranya, campurkan air sejuk dan air panas dan masukkan serbuk dashi. Pukul telur dgn kadar sederhana jgn terlalu kuat dan masukkan telur ke dalam air tadi.

5) Gaul rata dan masukkan gula, garam dan light soya sauce.

6) Rasa sedikit masin dan manisnya, kemudian tapiskan.

7) Akhir sekali tuangkan ke setiap cawan yg telah di isi dengan bahan2 awal tadi.Sekiranya terdapat buih-buih kecil hendaklah di buangkan supaya bentuk chawan mushi itu kelihatan cantik.

8) Hiaskan dengan daun mitsuba dan daun limau.

9) Kukuskan di atas pengukus yang sesuai. Tutupkan penutup pengukus dengan kain yang sesuai.

10) Ingat, kukus 5 minit pada api yang besar dan 10 minit pada api yang kecil.

11) Apabila chawan mushi telah masak, hidangkan lah segera. Sebab ianya sedap di makan sewaktu panas.

FRIED BUTTERFLY PRAWNS

FRIED BUTTERFLY PRAWNS

20 big prawns
cooking oil for frying

Seasoning Ingredients:

1 egg white
3/4 teaspoon salt
2 teaspoon sugar
dash of pepper

Batter Ingredients:

250 g self raising flour
pinch of salt
1 cup (250ml) water

1. Remove shell from prawns. Cut along the back and remove vein. Leave tail portion on
2. Wash prawns and dry with a cloth. Mix thoroughly with seasoning ingredients. Let stand for 30 mins.
3. Put self raising flour and salt into bowl. Stir in water slowly and mix until smooth.
4. Heat cooking oil for deep frying. Dip prawns into batter and deep fry 2 or 3 at a time until golden brown. Serve hot with Thai chilie sauce.

Nota: Kepekatan batter utk udang ini lebih pekat jika dibandingkan dgn batter goreng pisang

« Previous Entries